Turizmus

Bronzkori Földvár


Érsekhalma hildpusztai területén még ma is megtalálható a háromezer éves bronzkori földvár, valamint a löszfalba vájt középkori barlangrendszer maradványai. A leletek a vatyai kultúrából származnak, melyek Baján a múzeumba tekinthetőek meg. A földvár rekonstrukciós munkáit a Kiskunsági Nemzeti Park végezte el, melyet 2015. május 20-án adtak át. A bronzkori Földvár meglátogatása kellemes kikapcsolódást nyújt a természet kedvelőinek, illetve akik egy csendes kis kikapcsolódásra vágynak e meghitt környezetben.


Tájház


Községünk Tájháza az Együtt Érsekhalmáért Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően alakult meg. A beruházás az intézői lakás újjáépítésével és a volt gazdasági épület lebontásával jött létre. A Tájházat 2012. június 30-án adta át polgármesterünk, az érsekhalmi Falunap keretében. Itt kapott helyet a Helytörténeti Kiállítás anyaga, melyet még 2008-ban hoztak létre.

A Tájházban emellett közös sütési és főzési programokat is szoktak tartani.


Duna menti síkság és a Duna-Tisza közi hátságnál lévő terület


A túrázók figyelmébe ajánljuk a településünkön elhelyezkedő Duna menti síkság és a Duna-Tisza közi hátság érintkezésénél lévő területet is, melynek növényvilága rendkívül gazdag, és egyben védett terület is. A hátság 25-35 méter magas alámosott löszparttal viszonylag érintetlen oldalain löszpusztai vegetáció, cserjés díszlik.


Túraútvonal


A túrázók szerelmeseinek - az Érsekhalmán is áthaladó - Alföldi Kéktúra útvonalat ajánljuk, ami nemcsak Magyarország, de Európa első számú hosszútávú turistaútja is. A túraútvonal kiindulási pontja a térképen feltüntetett nyomvonalon haladó, Tolna megyei Szekszárdon található Rockenbauer kopjafa, mely Sátoraljaújhelyig húzódik. A 848 km-es hosszúságú turistautat a térkép kék sávval jelöli. Az Alföldi Kéktúra útvonalának kialakítása 1990-ben kezdődött el, végleges kialakítására azonban 2000-ben került sor.

Településünkön áthalad az Alföldi Kéktúra turistaútvonala - ez egy 10 km-es szakasz, mely érinti az érsekhalmi katolikus templomot, az 54-es főutat, a Duna-völgyi főcsatorna hídját és a Cifra-hidat - kiindulópontja a szentgyörgyi erdőgazdálkodás, végállomása pedig a hajósi pincefalu. Azoknak, akik nem szeretnek túrázni és kikapcsolódásként egy kis kellemes kerékpározásra vágynak, az Érsekhalma - Hajós közötti kerékpárút 7 km-es szakaszát ajánljuk, mely 2016-ban épült megy egy pályázat segítségével. A csendes és nyugodt környezet mellett lehetőség nyílik betérni egy-egy nyitott hajósi pincébe is, ahol jó minőségű borokkal kedveskednek az arra járóknak. Ezen kívül megtekinthető a hajósi érseki barokk kastély is, ahol nagy szeretettel várják az arra látogatókat.


Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskola

Az Érsekhalma külterületén található és a Gemenc Zrt. kezelésében lévő Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskola nemcsak a régió iskolásai számára biztosít magas szintű természetvédelmi szemléletformálást, hanem olyan ökoturisztikai célpont, amely a pihenni vágyók számára is új lehetőségeket kínál.