Népdalkör

A Hagyományőrző Érsekhalmi Népdalkörről


Az Érsekhalmi Népdalkör 1986 februárjában alakult. Az Érsekhalmi Népdalkör 25. éve a népdal őrzője, ápolója, a falu kulturális életének aktív mozgatója, szervezője. Legtöbbször alföldi dialektusú csokrokat énekelnek, de erdélyi, felvidéki és vajdasági csokrokat is. A magyar népdalkincs ápolását vállalta fel a csoport, a közvetlen környezetben, és más dialektusban is. A csoportot alakulásuk óta Takács Lajosné tanítónő, ének-zene szakos tanárnő vezeti. Munkájáért 2002-ben Érsekhalmáért Kitüntetést kapott. A népdalkör hagyományt teremtett Érsekhalmán, a Népzenei Találkozók szervezésében. 

2010-ben Bács- Kiskun megyéből, és az ország más megyéjéből is érkeztek dalosok, néptáncosok, népi hangszeresek, akikkel jó barátságot ápolunk. Rendeztünk országos minősítőket, regionális versenyeket.

Az Érsekhalmi Népdalkör, a Vass Lajos Kárpát- medencei versenyeken, a KÓTA országos minősítőin, ötször kapott arany minősítést, s a kiváló szervező címet is elnyertük.

A Magyar Rádió kétszer készített hangfelvételt a népdalkörrel, elkészült egy CD felvételünk is, 2009. június 8-án pedig a második felvételre került sor.

Erdélyben, Tordaszentlászlón, a XVI. Nemzetközi Kórustalálkozón is eredményesen szerepeltek. Segélyhangversenyt szerveztek az erdélyi Farkaslaka árvízkárosultjaiért. Illetve többször felléptek más segélyhangversenyeken is.

Büszkék vagyunk arra, hogy 1998-ban, az erdélyi Györgyfalvával és a vajdasági Ludas községgel kapcsolatba került Érsekhalma. Az első baráti lépéseket a népdalkör tagjai tették meg, amely mára testvérkapcsolattá épült, s eddig még minden évben felváltva találkoztak a testvértelepülések tagjai.

Az Érsekhalmi Népdalkör áldozatos munkáját a képviselőtestület Érsekhalmáért Kitüntetéssel köszönte meg 2006-ban, fennállásuk 20. évfordulóján.

2017. novembere óta gyermekek is énekelnek a népdalkörben, aminek nagyon örülünk.


Eredményeink


 • 2 Magyar Rádió hangfelvétel
 • 2 CD felvétel (A youtube-on is megtalálható)
 • 8 országos arany minősítés a Kórusok Országos Tanácsa által, 1  arany minősítés a Kárpát-medencei Vass Lajos versenyen
 • A Hagyományőrző címet is megkaptuk a KÓTA-tól
 • Érsekhalmi Kitüntetés tulajdonosai vagyunk
 • Az erdélyi Györgyfalvával, a vajdasági Ludas községgel a testvérkapcsolat kialakításának kezdeményezője, ápolója


Jelenlegi tagok

 1. Ribánszki Sándorné
 2. Hardi Imréné
 3. Geringer Józsefné
 4. Fetterné Kovács Anna
 5. Árvai Jánosné

Gyermekek


 1. Halász Csenge
 2. Kiss István
 3. Kiss Balázs
 4. Kiss Pongrác
 5. Balogh Dominik
 6. Kurucz Dzsenifer
 7. Mészáros Cintia
 8. Mészáros Roberta


Hagyományőrző Érsekhalmi Népdalkör
Hagyományőrző Érsekhalmi Népdalkör