Érsekhalmáról

A falutól délre a Gemenci Erdő és Vadgazdaság erdei terülnek el. Érsekhalma Községhez továbbá 4 tanyaközpont is tartozik, melyek Hajós egykori külterületi településrészei. Szőlőtelep, Dohánytelep, Szentgyörgy és Hild, ahol jelenleg 115 lakost tartunk számon.

Érsekhalma 160 éves település, megalapítása az 1856-os évekre tehető vissza. Ugyanis egykor a kalocsai érsekség birtoka volt, de ekkor még Hild-puszta volt a neve. Az érsekhalmi majort Kunszt József kalocsai érsek építtette 1856-ban.

A kezdetekben katolikus elemi népiskola működött, melyet az érsekség alapított 1860-ban. Napjainkban a tanulók létszámának csökkenése miatt a felső tagozat átkerült Nemesnádudvarra, míg az alsó tagozat összevont osztályokkal működik Érsekhalmán.

Érsekhalmán számos egyesület és alapítvány működik:

  • Népdalkör
  • Polgárőrség
  • Együtt Érsekhalmáért Egyesület
  • Érsekhalmi Iskolásokért Alapítvány
  • Érsekhalmi Óvodásokért Alapítvány
  • Éld Át Éjjel Nappal Egyesület

Ezen kívül 2010-ben megnyitotta kapuit az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT/X Klub), mely bármely korosztály számára nyújt kulturális programokat és kellemes kikapcsolódást egyaránt.   

Érsekhalma Község Bács-Kiskun megye déli részén, 27, 56 km2-es területen helyezkedik el, a Kalocsa - Baja - Jánoshalma városok közötti háromszögben. A kis településünk, az 54-es főútról nyíló bekötőútról közelíthető meg. 

Érsekhalmát 1986 óta tartják számon, mint községet. Gazdaságának alapja az erdőgazdálkodás és állattenyésztés, valamint a szőlő- és gyümölcstermesztés

Községünkben 1970-től működik óvoda, mely a 2006-os évtől kezdve már német nemzetiségi programmal egészült ki, fenntartója a helyi önkormányzat.

Településünkön 1958 óta működik helyi lelkészség, helyben lakó plébánossal. Falunkban található egy római katolikus templom is melyet munkás Szent Józsefről neveztek el. Az új templom 1989-ben épült, oltárképét Bakallár József festőművész készítette. A község templomában búcsúját - munkás Szent József ünnepén - május első vasárnapján tartja.


Községünk Tájháza az Együtt Érsekhalmáért Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően alakult meg. A beruházás az intézői lakás újjáépítésével és a volt gazdasági épület lebontásával jött létre. A Tájházat 2012. június 30-án adta át a polgármester, az érsekhalmi Falunap keretében. Itt kapott helyet a Helytörténeti Kiállítás anyaga, melyet még 2008-ban hoztak létre. A Tájháznál emellett közös sütési és főzési programokat is szoktunk tartani.