Duna-Tisza Közi Falugondnokok Egyesülete 

Elnökségi ülés 2023.02.09.

Öt vármegye falugondnokai találkoztak Érsekhalmán 

A napokban tartották meg a Falugondnokok Duna–Tisza közi Egyesületének elnökségi ülését Érsekhalmán. Az egyesület öt vármegyében, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében fogja össze a falu- és tanyagondnokokat. Az érsekhalmi találkozón a legutóbbi fotópályázat nyertes munkáit is bemutatták. A pályázat témája a falvak és a tanyák értékeit mutatta be.

Csörszné Zelenák Katalin, az egyesült ügyvezetője hírportálunknak elmondta, hogy a térség 210 településén 309 falu-, illetve tanyagondnokság működik. Van olyan település, ahol két tanyagondnoki szolgálat van, de olyan is, ahol hat ügyelet látja el a feladatokat. Az egyesület 1997 novemberében alakult, azzal a céllal, hogy összefogja az öt vármegye falu- és tanyagondnokait, a falugondnoki szolgálat fejlesztéséért tevékenykedő polgármestereket, jegyzőket, önkormányzati szakembereket, önkéntes segítőket. Az egyesület célul tűzte ki a falugondnokságok szakmai munkájának, a falvak és a tanyás térségek hátrányos helyzetének javítását.

A falugondnokok a tanyán és a kis falvakban élők napi ellátását segítik, szociális és közösségi tevékenységgel foglalkoznak.

– Ha orvoshoz kell vinni a rászorulókat, akkor abban segítenek, ha vásárolni kell, akkor abban, de ha csak egy jó szóra van szükségük az időseknek, rászorulóknak, azt is örömmel megteszik – mondta Csörszné Zelenák Katalin.

Mint elhangzott, rendszeresen szerveznek találkozókat a falugondnokok számára, ahol az aktuális témákról tájékoztatják őket, de szakmai tapasztalatcserét is tartanak a részükre. Az érsekhalmi találkozón a tagok – egyebek mellett – az előző év eredményeit, valamint az idei év munkatervét tárgyalták meg.

– Mindig más település ad otthont az elnökségi ülésnek, mivel mi is élvezzük a falugondnok szolgálatait, ezért idén mi látjuk vendégül az öt megyéből érkező 17 elnökségi tagot.

"Ezúttal az aktuális folyóügyeket tárgyalták meg, többek között a költségvetésüket is megszavazták az elnökségi ülésen" – mondta Bekő Csaba polgármester.

A falugondnoki szolgálatba 2005 óta kapcsolódott be Érsekhalma, jelenleg egy főt tudnak alkalmazni az állami keretből. Falugondnoki buszt üzemeltetnek, melynek fenntartását a normatívából, illetve az önkormányzati költségvetésből oldják meg.

Az időseknek, rászorulóknak kivisszük az ebédet. Ha valakinek orvoshoz kell menni, de nem tudja megoldani a beutazást, mi beszállítjuk, akár laborba is. Sajnos az utóbbi időben egyre több az olyan idősebb beteg a településen, akinek a családja nem tudja megoldani az utaztatást, busszal már nem tud elmenni, őket a falugondnok térítésmentesen elszállítja. Akár Kecskemétre, Szegedre kell menni, segítünk. Akkor is számíthatnak a falugondnok segítségére, ha valakinek a kormányhivatalban van elintéznivalója – mondta a baon.hu-nak Bekő Csaba polgármester.

A falugondnok naponta tartja a kapcsolatot az ellátottakkal, a bevásárlást, a gyógyszerbeszerzést is megoldja.

"A település a házi segítségnyújtásban is részt vesz. A falugondnok és a házi segítségnyújtásban résztvevő személy szorosan együttműködik, egymás munkáját segítve végzik a mindennapos tevékenységüket" – tudtuk meg a polgármestertől.

Az ülés után ebéd várta a résztvevőket, majd Bekő Csaba bemutatta a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének elnökségi tagjainak a település templomát, a vallási központot, a felújított intézményeket, az alsó tagozattal működő iskolát, amelyet az elmúlt évben energetikailag korszerűsítettek. Megnézték a polgármesteri hivatalt, a rendezvénytermet, a kultúrházat, amit szintén sikerült felújítani az elmúlt időszakban.

A vendégek ellátogattak a tájházhoz is, amelynek udvarán jurtatábort alakítottak ki. A jurtatáborba és a faházakba nyári táborokat is szerveztek az elmúlt években. A nyári egyhetes gyerektábor, a hittantábor nagy sikernek örvendett. Az elöljáró bemutatta továbbá, hogy alapítótagként a Sváb Sarok Civilszervezetnek is tagja a falu, amelynek tagja még Császártöltés, Hajós és Nemesnádudvar. Több sikeres közös rendezvényt is szerveztek. Végül Érsekhalma külterületén egy lovardát tekintettek meg, ezek mellett a Hilden található bronzkori földvárat is felkeresték. A Kiskunsági Nemzeti Park öt évvel ezelőtt vásárolta meg a földvár területét és látogatóbaráttá alakították ki.

Csörszné Zelenák Katalin ügyvezető elmondta, hogy a találkozón a soron következő közgyűlést is előkészítették, amelynek helyszíne Kelebia lesz.

Az érsekhalmi találkozón a legutóbbi fotópályázat nyertes munkáit is bemutatták. A pályázat témája a falvak és a tanyák értékeit helyezte előtérbe, amelyen az érsekhalmi Tóth Mária falugondnok is eredményesen szerepelt.

A cikk forrása: Baon.hu

Írta: Márton Anna