Nagyida

Csáky Kastély

A Csáky kastélyt 1671-ben említik, majd 1681-ben már romos állapotban van. A 18. században a Csákyak építettek új kastélyt, melyben gyönyörű angol kert, pompás tavak, üvegházak, vadaskert van. A kastélyban van egy külön kápolna, a Csákyak

sírboltjával és érdekes, régi képekkel. A kastély helyszínén hajdanán vár állott. A vár sánca, kevés kőfala és árkai ma is láthatók. Az épület jelenleg a városi hivatal székhelye. A Csáky család híres történelmi személyisége Csáky Isvtán, az erdélyi hadak fővezére volt. Az egyik szobát az eredeti tulajdonosok emlékszobájaként rendezték be.

Nagyidai Katolikus Templom

Hogy mikor keletkezett a nagyidai plébánia, arról történelmileg hiteles adatok nem maradtak ránk. Arról sincs hiteles adat, hogy mikor épült fel a település első temploma. Azt azonban szinte bizonyosra vehetjük, hogy a jelenlegi templom helyén állhatott, mégpedig azért, mert a templomkertben volt a falu első temetője. Ez a templom az 1818-as nagy tűzvész idején leégett, s helyére újat építettek. A templom jelenlegi formáját ekkor nyerte el.