Óvoda

Az érsekhalmi óvoda alapításának éve 1970.

Az ezt megelőző időkben a Hosszúhegyi Állami Gazdaság által fenntartott hildpusztai üzemegységben működő óvodába hordhatták a szülők az óvodás korú gyermekeiket. Érsekhalmáról lovaskocsi szállította az óvodásokat a hildpusztai óvodába.

Kis idővel 1970 előtt ez a lehetőség megszűnt.

Deli Ferenc iskolaigazgató kezdeményezésére alapított a faluban óvodát a Hajósi Nagyközségi Tanács.

Egész pontosan 1970. májusától kezdhettek óvodába járni a gyerekek a ma is használatos, 1800-as évek második felében készült épületbe. Újvári Katalin kalocsai származású óvónő került kinevezésre, s a falu lakást is biztosított számára. Májustól novemberig még nem működött a konyha, ezért a gyerekek száraz ételt hoztak otthonról, s azt fogyasztották el az óvodában.

1970. novemberétől önálló főző konyhával rendelkező, egy csoportos óvoda lett az intézmény, mely egy óvónőnek, egy dajkának és egy főzőnőnek adott munkát a 42 fő ellátására.

Később a növekvő gyermeklétszám megkövetelte az óvoda bővítését.

1973-1991-ig az óvoda két csoporttal, három óvónővel, három dajkával dolgozott. Ezekben az években a gyermekek létszáma általában 50 körül mozgott. A dajkák részt vettek a konyhához tartozó veteményeskert művelésében is. 1978-ig az állami gazdaság úgy segítette az intézmény működését, hogy egy óvónőt és egy dajkát fizetett.

Önálló községgé válásunkig a helyi óvoda szakmailag és gazdaságilag a hajósi óvodához, illetve az érsekhalmi iskolához tartozott.

1991-ben a helyi önkormányzat képviselőtestületének döntése alapján az óvoda ismét egy gyermekcsoporttal működő intézmény lett, melyben két óvónő, és két dajka látta el a munkát.

A gyermekek létszáma ekkor átlagosan 30-35 körüli volt.

Néhány éve a nyelvoktatásnak megfelelően átdolgozták nevelési programjukat, a személyi és tárgyi feltételeket ennek megfelelően teremtették meg.

2006-2007-es nevelési év óta német nemzetiségi programmal dolgozó óvodaként működik az intézmény. Átlagosan 22-25 gyermek nevelésével foglalkoznak.

2007-ben Borota, Csávoly, Érsekhalma, Nemesnádudvar, Rém községek önkormányzata által kötött társulási megállapodás eredményeképpen létrejött a Felső-Bácskai ÁMK.

2007. július 1-től óvodánk a Felső-Bácskai ÁMK Óvodájának Érsekhalmi Tagintézménye.

2002 óta működik az „ Az Érsekhalmi Óvodásokért Alapítvány”, melynek célja a nevelő tevékenységhez, a gyermekek sokoldalú fejlesztéséhez szükséges tárgyi feltételek biztosításának támogatása. Mára bővítettük céljainkat, s a község szülői közösségének segítésére szeretnénk egy családi napközit létrehozni a három évnél fiatalabb gyermekek számára.

Elérhetőség:

Felső-Bácskai ÁMK Óvodája Érsekhalmi Tagintézménye
6348 Érsekhalma, Dózsa u.1.
Telefon és fax: 78/548-020
ehalmiovi@freemail.hu

Tagintézmény vezető:

Unszorg Jánosné
Telefon: 30/475-5278
mariann.un@gmail.com

Partnereink: Oldal 1 | oldal2.hu
Készítette: honlap és webáruház készítés www.weboldal-center.hu
© 2011 Érsekhalma Község Önkormányzata. All Rights Reserved.